Vad är en passande vinterdoft? Något kyligt, eller tvärtom något varmt att svepa in sig i som en halsduk? De flesta verkar luta åt det sistnämnda, och många vinterdofter är i själva verket juldofter med noter som gran, apelsin, kryddnejlika och kanel. Men julhelgen är över, och dagarna blir ljusare. Vad bär man för parfymer i januari och februari?
BLACK PHOENIX ALCHEMY LAB: Jacob's Ladder: Jacob's Ladder är en jul-limited edition som går att köpa januari ut. Ambra, galbanum, benzoin, ambrette och tonka ger den en varm, fyllig, exotisk, träig och en aning citrusig doft som passar bra inte bara till jul utan hela vinterhalvåret.
http://www.blackphoenixalchemylab.com/
BURBERRY: Brit Red: Jag erkänner, min första förälskelse i Brit Red har lagt sig. När jag bar den i julas tyckte jag till och med att den var litet för konventionellt parfymsliskig. Men om man gillar söta gourmet- och fruktdofter är den en av de bättre med sin krispiga, saftiga toppnot av rabarber som utvecklas till en varm och mysig doft av vanilj och pepparkaka.
http://www.parfym.se/default.asp?sida=item_show.asp?code_no=BUD004
CB I HATE PERFUME: Black March: Black March kunde inte leva upp till mina uppskruvade förväntningar. Den doftar mest av allt som en subtil version av jordnoten som är så vanlig i alternativa och gotiska parfymer. Men beskrivningen och dikten som den bygger på är fortfarande svidande vackra.
http://www.cbihateperfume.com/
DEMETER FRAGRANCE LIBRARY: Snow: Snow luktar inte direkt snö, den är inte tillräckligt kylig och ren för det. Den doftar snarare jord som tjälen precis håller på att gå ur och frostigt fjolårsgräs. Dessutom har den en parfymig touch som faktiskt gör den mer behaglig och lättburen i stället för bara syntetisk och otäck. Om man vill matcha årstiden snarare än att motverka den är den helt rätt.
http://www.demeterfragrance.com/
KARL LAGERFELD: Liquid Karl: Jag fyndade den här parfymen på rea på H&M för ett par tior, och tyckte väl ungefär att den var värd reapriset: en mysig, varm, sötkryddig doft. Det var innan jag blev intresserad av parfym, och nu när min smak har utvecklats och jag kan urskilja nyanserna som bröd och timjan uppskattar jag den mer. Jag tycker väl fortfarande inte att den är något mästerverk, framför allt är det dess sötkvalmiga unkenhet jag har svårt för. Just därför rekommenderar jag den som en vinterdoft: det är bara när vädret är allt annat än kvalmigt jag riktigt kan uppskatta den. Dessutom ger den en viss julstämning med associationer som mjuk pepparkaka, nejlikeapelsiner och varm äppelcider med kanel. Framför allt är den mjuk, mjuk och len och varm, och de som är mindre känsliga för unkenhet än jag kan säkert älska den.
L'ARTISAN PARFUMEUR: Safran troublant: Den kanske inte luktar exakt som lussekatter (jag har över huvud taget svårt att koppla samman parfymnoten saffran med kryddan) men det är en söt och varm och god doft. Kanske litet i sliskigaste laget om man har svårt för gourmetdofter, men åtminstone i toppnoten har den en nästan citrusaktig fräschör.
http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=15222§ion=1
the mezzo series: Beatriz Miranda
1 år sedan
9 kommentarer:
Christopher Brosius' Cedarwood Tea är underbar. Har den som wardrobe perfume, men jag ska skaffa en flaska absolute eller vattenburen parfym... Den är rätt minimalistisk, såklart, men cederträackordet i den är gudomligt, och det finns ju lite diskret te och kanske aningen mysk eller patchouli - osäker på vilket - i botten också. Det är verkligen en "soliflore", dock, så man måste väl gilla ceder rätt mycket för att tycka om den.
Jag misstänker att Brosius parfymmakarstil inte riktigt tilltalar mig, hans dofter har ofta en sval, vattnig, luftig ton i stället för att vara varma och fylliga som jag brukar gilla, och så är det den där minimalismen att de nästan är single notes, jag vill ha lite mer spänning i en doft. En del tycker jag luktar direkt billigt också (som Gathering Apples, inga riktiga äpplen så långt ögat når, bara typ äppelschampo)
Men jag måste absolut testa CBMusk någon gång när jag har råd, och Cedarwood Tea hör till de andra dofter jag funderar på att slänga med. Jag gillar både cederträ och te så det låter lovande. Tyvärr är ju hans "prover" så dyra så man får välja med omsorg...
Cumming som han inte gjort i eget namn gillar jag skarpt också, det blir nog en recension snart.
Apropå det förresten, om det är några av hans dofter vi båda är intresserade av kunde vi kanske gå ihop någon gång och dela på prover? Hans minsta storlek är ju rätt generös och jag har tomma glasrör att dekantera till. Jag gjorde en liknande deal med en amerikan förut när han hade mindre och billigare prover men vägrade skicka dem utomlands.
Vore roligt, jag är rätt nyfiken på Russian Caravan Tea och Monsieur Hulot's Holiday också. Hans mysk skulle jag också vilja sniffa på, den ska ju vara något i hästväg.. Mysk är inte en av mina favoritnoter, men det lät intressant.
Ah, synd, just de två har jag redan testat. Jag är inget fan av havsdofter och Hulot minns jag som en rätt blek generisk havsdoft. Hade hoppats mer på lädret. Russian Caravan Tea är en helt ok tedoft men inget spektakulärt tyckte jag. (Rekommenderar nästan BPALs Severin i stället - bergamot, läder och te) Hade hoppats på mer lapsang typ, mer rökt. Den utvecklas till en lite mustig lukt som jag tycker påminner om svamp, som finns i In the Library också. Många av Brosius dofter luktar jord och/eller svamp tycker jag, fast på ett ganska diskret, svalt sätt. Den enda jag testat som jag verkligen föll för var Burning Leaves, kanske för att den är fylligare, varmare och starkare än de andra.
Nu är jag nog mest intresserad av att testa musken, CB93, Patchouli empire, Tea/rose och Violet empire. Jag är lite nyfiken på The Fir tree, Narcissus, To see a flower, Wild pansy (namnet!) och Winter 1972 också fast jag vet att jag förmodligen kommer tycka att de är blaskiga och tråkiga och inte så klockrent naturtrogna som det påstås.
Patchouli Empire och Tea/Rose vet jag att jag också har fnulat på, så det kan absolut vara intressant. Jord eller svamp tycker jag låter rätt kul - är förtjust i den där lätta mögeltonen i Messe de Minuit, men man vill väl kanske inte ha bara det.
Jag gillar jord och svamp, men jag fick nog lite överdos på "grave loam" och sånt i mitt botaniserande bland gotiska parfymoljor. Brosius är den enda "riktiga" parfymör jag vet som använder jordnoten, det är lite synd. Cumming har den väldigt tydligt och det gillar jag. Det jag har emot CB är väl mer att dofterna är så diskreta och endimensionella. Och om en doft heter In the Library vill jag ju ha gamla böcker och läderfåtöljer och kanske lite inpyrd piprök, inte svamp för sjutton!
Jag gillar också den unkna gamla kryptan i MdM, men jordnoten är något helt annat, jord är ju en "frisk" och "naturlig" lukt som mer hör till klassen gröna blad/vatten/luft tycker jag. Vetiver kan lukta ganska jordigt ibland. Och jag har hört att L'Artisans Voleur de roses ska ha en jordnot, har du testat den?
Du som har trädgård borde ju gilla jordlukt, sen om man vill lukta jord själv är ju inte alltid samma sak...
Jord kan lukta så väldigt olika - det är långtifrån alltid det där friska och trevliga, nedbrytningsprocessen kan bli rätt funky ibland.
Synd att hans mer sammansatta parfymer är så endimensionella - jag har bara testat Cedarwood Tea, och ensidigheten är ju medveten och positiv i den. Visst vill man att In the Library ska lukta läder och damm och papper!
Det kan förvisso vara så att min näsa inte är tillräckligt sofistikerad för subtiliteterna i hans dofter. Han verkar ju själv ha värsta supermonsternäsan så han finner säkert de flesta andra parfymer extremt påträngande och frånstötande - "I hate perfume". Men In The Library var en besvikelse, namnet är så underbart.
Skicka en kommentar