onsdag, maj 2

Dofter som tar dig ut på landet

Snart är det semestertider och kanske dags att åka ut på landet. Om man redan bor där är det utomhustider med trädgårdsarbete, skogspromenader och fika i syrénbersån. Här är några parfymer som kan matcha den lantliga tillvaron, eller framkalla känslan av den även i en central etta utan balkong.

Barrskog: Caron Yatagan

Gräsmatta: L'Artisan Parfumeur L'eau de l'artisan

Grönsaksland: L'Artisan Parfumeur Fleur de carotte

Hage: Robert Piguet Bandit

Kolmila: Comme des Garcons Jaisalmer

Lövskog: Serge Lutens Chêne

Stall: Guerlain Guet-Apens

Strand: The Different Company Sel de Vetiver

Växthus: CB I Hate Perfume Memory of Kindness

Äng: Geir Ness Geir

Örtagård: Christian Dior Eau Sauvage

17 kommentarer:

Julia sa...

Så Guet Apens doftar stall? Det skall bli kul att få dofta (den är på väg i ett paket från U.S). Har spenderat några dagar på landet i sällskap med Virgin Island Water. Hade kanske passat bättre i Karibien men vad skall ett fattig flicka göra? Förlåt att jag inte hunnit skicka dina prover, det ligger högt upp på min att-göra-lista.

Julia

Solander sa...

Hej Julia, kul att höra av dig igen, det har ekat dödstyst här på bloggen ett tag...
Haha, jag är nog den enda människa i världen som tycker att Guet-Apens återger på pricken den speciella, sötsyrliga, höiga doften av häst. Det handlar nog mer om min näsa än om min hudkemi, för jag tycker att den luktar häst även på min flickvän, medan hon inte ens tycker att den luktar häst på mig. Inte min syster heller. Jag kan plocka isär den i söt vanilj, kryddig blomnot, syrlig grön not, men helhetsintrycket blir ändå häst. Parfymerat blommig och nytvättad häst kanske men dock häst.
Åh, innan du skickar det där paketet är det säkrast att du tar en titt på min swap list (jag finns på Mua nu också förutom Basenotes) och ser om jag har något du vill ha i gengäld. Jag trodde att det var inställt och har nog hunnit byta bort det mesta du kan tänkas vara intresserad av, även om en del nytt har tillkommit...

Viktorov sa...

Hej Tove!
Jag såg din wish/swap-list på Basenotes. Utifrån den har jag ett förslag:
Givenchy Gentleman mot Bulgari Black?

Min flaska är 50ml och nästan helt full.

Think about it.

Solander sa...

Viktorov - jag är rädd att du har missuppfattat min swaplist. Jag hör inte till de där rika karlarna på Basenotes som köper osniffade flaskor hejvilt och byter bort dem. Min byteshandel ligger på en betydligt mer blygsam nivå än så med prover som byter ägare både en och två gånger innan man ens kan börja fundera på flaskinköp... Kort sagt: jag är bara intresserad av ett prov av Givenchy gentleman och har bara ett prov av Bulgari black själv. Sorry!

Viktorov sa...

Jag missuppfattade. Prov, eh? Jag kanske kan styra upp det. Gentleman är fin, men väldigt stark. Grymt bra Patchouli.

Karin sa...

Måsta bidra med en - Kalfjäll: Comme des Garcons Avignon.

Ling sa...

Hej, upptäckte precis den här bloggen, jättetrevligt skrivet!
En fråga här om sommardofter, jag undrar ifall det finns någon parfym som påminner om gullvivor? Tack~~~

Solander sa...

Viktorov - Jag är ett stort fan av patchouli. Maila mig om du får lust att styra upp det där provet...

Karin - Oj, det var evigheter sedan jag var på ett kalfjäll, så jag kan varken bekräfta eller förneka.

Ling - Välkommen, alltid kul med nya besökare! Åh, gullvivor, jag gick nyligen förbi en villaträdgård alldeles full och kände den söta, pudriga, "gula" doften. Det närmaste jag kan komma på är nog Robert Piguets Bandit, men den påminner mig mer om maskrosor och har även ett skarpt grönt chypreinslag. Annars har jag dålig koll på just blomdofter tyvärr eftersom det inte är min favoritgenre, men just gullviva skulle jag gärna se återgivet i parfym...

Ling sa...

Jag ska lägga Bandit på minnet, tack.
Hmm, har aldrig tänkt på att maskrosor har någon speciell lukt förutom gräslukt, ska kanske undersöka saken lite närmare.
Tycker annars det är relativt svårt att hitta många blomdofter, alla koncentrerar sig på ros, jasmin, viol, lilja osv, kanske är det olönsamt att tillverka extrakt från de andra blommorna?
En helt annan fråga, säljer Hermes i Stockholm parfymer?

Solander sa...

Ling - Jag tycker maskrosor också luktar pudrigt och "gult", fast kanske inte lika sött och blommigt som gullvivor...
Som jag förstått det är nästan alla blomnoter i parfym "ackord" skapade av olika, oftast syntetiska, doftmolekyler för att efterlikna blomman i fråga. Äkta extrakt går tydligen inte att göra från alla blommor, och de beprövade som ros och jasmin är ofta extremt dyra. Därför finns det väl inget hinder för att någon parfymör skulle sätta sig och försöka efterlikna just gullvivedoft, men det är förmodligen en för obskyr blomma för att någon ska försöka... Jag tror du har större chanser att hitta en parfym som oavsiktligt luktar gullviva - ungefär som Guet-Apens luktar häst för mig!
Och på din andra fråga är svaret ingen aning, jag är nästan aldrig i Stockholm.

Ling sa...

Jag är lite intresserad av Osmanthe Yunnan av Hermes, och funderar på det enklaste sättet att skaffa ett prov. Fast jag misstänker att även om Hermes i Stockholm har parfym så säljer de inte Hermessense.

Solander sa...

Det enklaste sättet att skaffa ett prov är förmodligen att beställa på nätet. Det är ju lite svårare nu när Ebay har förbjudit decants av parfymer, men Patty är toppen och hon har den i sin nätbutik: http://fragrantfripperies.com/store/page12.html
Även om Hermesbutiken har den är det ju inte säkert att de vill ge dig något prov, även om du förstås kan lukta på plats...
Apropå gullvivor förresten, du kan ju alltid testa att själv lägga blommor i sprit för att göra egen essens. Blir det inte parfym av det så blir det snaps i stället!

Ling sa...

Nu har jag ringt till Hermes i Stockholm, de säljer faktiskt Hermessense, precis som du förutspådde så skickar de inga prover. Jag har inte riktigt vågat beställa från Fragrant Fripperies, det är stor risk att det blir många prover som jag klickar hem då, men nu kommer jag nog inte undan...

Jag har spriten, t.o.m. en flaska labbalkohol om jag letar, så det enda jag saknar är gullvivor... Det är därför jag letar efter ett parfym som påminner om den, för jag har inte hittat blomman där jag bor, dvs Gbg.

Solander sa...

Tråkigt att det inte finns några gullvivor i Göteborg, här i Uppsala finns de överallt, men mest i villaträdgårdar förstås där det inte går att plocka... Du kanske kan odla egna om du har så mycket som en balkonglåda, nuförtiden säljs de väl som trädgårdsväxter?
Jag måste erkänna att jag inte tycker de doftar tillräckligt starkt eller speciellt för att jag skulle känna igen det i en parfym, jag skulle nog sakna utseendet mer än doften om jag bodde där de inte växte...

Ling sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ling sa...

Det växer säkert gullvivor i något undangömt hörn någonstans, får nog leta vidare... Håller med om att utseendet är verkligen speciellt hos gullvivor.
Säljs de verkligen? Jag läste någonstans om att de är fridlysta, kanske minns jag fel.
Nu har jag fått tag i Bandit sprutat på ett papper, inte så väldigt blommigt men den påminner faktiskt lite om sommaräng.

Solander sa...

Oj, jag hade ingen aning om att de var fridlysta, tycker de verkar vanliga och har alltid plockat dem. Alla plockar dem ju... Jag är rätt säker på att man kan köpa trädgårdsvarianter, det kanske inte är exakt samma som de vilda utan någon förädlad släkting som är lite större, har sett mer mörkbruna och rödaktiga färgsättningar också. Originalen är finare, förstås.
Det stämmer att Bandit inte är så blommig, jag skulle nog inte gilla den så mycket som jag gör om den vore det, men jag tycker iaf att den är oväntat söt och mjuk med tanke på sitt rykte som råbarkad grön chypre. För mig är den mer grönt blommig än rent grön.