lördag, mars 17

Creed: Ambre Cannelle

Drömmer du om en parfym som luktar precis som den gulnade, spruckna gästtvålen i en gammal släktings inpyrda gamla hus? Då är Ambre Cannelle något för dig. Det är dess starka inslag av ambergris, som är (eller var?) vanligt att parfymera tvålar med, som skapar illusionen. Om du som barn badade hos din släkting, eller i den ruckliga sommarstugan din familj delade med släkten, är det doften som satt kvar på din hud och fick dig att känna dig mer mysigt ingrodd än ren.

Efter den första starka tvålskärpan i toppnoten blir Ambre Cannelle mer komplex, mer som atmosfären i det gamla huset i stort - en doft som hänger kvar i textilier, strömmar från de mörknade parfymerna i kristallflaskor på toalettbordet, och sitter på den gamla släktingens händer. Doften mjuknar en aning, blir mer pudrig och söt, kanske till och med en aning jasminblommig, men samtidigt också kryddigare. Kanel är den enda not Creed listar förutom ambergris, och även om jag inte urskiljer kaneldoften i sig känner jag dess torra, träiga ton. För mig är Ambre Cannelle en "comfort scent", inte av den vanliga söta gourmettypen utan helt enkelt för att det är en så nostalgisk doft. Väcker doften inga nostalgiska minnen fungerar den troligen inte heller, utan framstår bara som gammaldags skarp och unken.

Ibland listas ambra och ambergris som synonymer för samma doftnot, men jag gör skillnad på dem eftersom jag känner en så tydlig skillnad på dofterna. För mig är ambra en varm, pudrig, träig/bränd/karamelliserad sötma, ibland sötare, åt vanilj/tonka-hållet och ibland torrare, mer som patchouli. Ambergris skulle jag inte ens sortera in i samma orientaliska doftfamilj. Den är antingen mer rått animalisk, eller mer rent, skarpt, kyligt tvålig, eller både och samtidigt som den "inpyrda tvåldoften" i Ambre Cannelle.

http://www.perfumecountry.com/ProductDetails.asp?ProductCode=AMBRECANNELLE-WOMEN

6 kommentarer:

yeh-yeh girl sa...

Synd att jag är dålig på att läsa långa texter på datorn, för du skriver så bra.

Solander sa...

Tack! Det är verkligen en komplimang att någon skulle vilja läsa bara för att jag skriver bra, snarare än för parfymnörderiet!

yeh-yeh girl sa...

Så är det, det spelar inte så stor roll vad du skriver om. Fast det är klart, skrev du om sport kanske det inte vore lika intressant, fast det vette sjutton, det kanske skulle funka...

Solander sa...

Haha, jag lovar att aldrig skriva om sport! Sport är ond masspsykos som jag ska förbjuda det första jag gör när jag blir diktator, det blev jag varse senast när jag gick av Stockholmspendeln samtidigt som Hammarbysupportrarna skulle gå på... (Oops, så länge höll det löftet..)

Sabina sa...

Snubblade in på din sida när jag sökte info om parfymer som kan tänkas passa dottern min.. Helt underbar blogg har du! :) Hamnade på favoriter direkt.. E ngt av en parfymjunkie själv! Inte så jag bloggar om det men har sedan länge varit ytterst noga att finna "Mina" dofter.. Likaväl som en doft kan förknippas med glädje kan jag få ren o skär ångest av en annan! Helt beroende på vad/vem som luktat på ett visst sätt vid en spec händelse..

Kul att ha hittat hit.. Lär förmodligen titta förbi fler gånger! :)

Allt Gott...

Solander sa...

Hej Sabina! Kul att du har hittat hit och tack för din uppmuntrande kommentar!