torsdag, mars 22

S-Perfumes: LustJag är förvånad över att den här doften heter Lust. Namnet fick mig att vänta mig någon brutalt animalisk och kinky mysk, eller åtminstone en varm, röd doft, eller kanske något bitterljuvt och lätt äckelframkallande over-the-top. I stället är det en mörk och mustig resindoft som inleds med något som eventuellt är torr patchouli och bitter eklav, och sedan mjuknar till mer av en inpyrd rökelselukt.

Det som bäst överensstämmer med namnet är kanske sötman, som känns genom hela doftens utveckling. Utan den hade den möjligen kunnat klassas som sakral eller meditativ, men den ger en viss syndfull, inpyrd eller hotande närvaro som jag dock skulle tveka att kategorisera som just lust. Om det här är vällust är det hundratals år gammal vällust som sitter kvar i väggarna och i unkna, vittrande textilier i ett kyrkorum, kloster eller herresäte. Mer död och synd än levande, varm lust. Ungefär som detaljbilden av vällustingarna i sängen helvetet i Hieronymus Bosch målning av de sju dödssynerna ovan, snarare än idyllbilden av dem i det skära tältet i gröngräset.

Lite myskig är doften också, men det är en ren, vit mysk av typen som återfinns i comfort scents, som snarare står för den pudriga sötman än för "smutsigheten". Doften som helhet är allt annat än ren, men det är inte en direkt kroppslig smutsighet. Det är snarare en rumslig unkenhet, som kanske har inslag av multnande benrangel, uppstoppade djur, skinnfällar eller sekelgammal intorkad svett, men som inte kommer sig av levande varelsers kroppsutsöndringar.

Lust skulle lätt kunna vara en gotisk parfymolja som hette något i stil med "Krypta", "De dödas julotta" eller "Svart mässa". I stilen passar doften bättre in där än bland andra nischdofter, kanske för att den ursprungligen är en "installation" eller ett "doftkonstverk" snarare än en parfym. Men trots alla associationer till unkna kryptor, och trots att det är en så "mörk" doft, funkar den faktiskt som "comfort scent" för mig. Jag gillar unkna gamla källare och vindar och besökte benkyrkan i Sedlec, Kutna Hora utan att rysa (http://www.ludd.luth.se/~silver_p/NewSedlec/index.htm) så jag tycker att Lust är riktigt mysig. Men ett vidare välvalt namn har den inte.

Uppdatering: Apropå "comfort scents" - nu tycker jag att Lust luktar pepparkaksdeg! Inte pepparkakor utan just degen, efter det recept familjen Solander bakar varje jul. Ett kryddstarkt recept med mycket kardemumma och kryddnejlika, men samtidigt en len, söt och smörig deg, som resulterar i hårda, knäckiga kakor. Eller, ju mer jag känner efter, är det kanske snarare degen till ingefärskakor jag känner? Kakor som blir liknande hårda, söta och knäckiga, men med den citrusiga skärpan av ingefära i stället för pepparkakskryddor? Eller är hela kakdegsintrycket en illusion skapad av att min syster bakar bröd samtidigt som jag insuper doften av Lust? Intressant...

4 kommentarer:

A-M sa...

Nu har jag googlat dig för att luska fram en uppsats du har skrivit, och så snubblar jag in här på en helknasig sida om parfym! Trevlig men med lätt touch av weirdness. Nu när jag ändå är här kan jag också passa på att fråga om du har något tips på en parfym, som äger följande egenskaper: För det första får den absolut inte vara fräsch (och här gissar jag att citrus ryker direkt, trots att det är en helt okej lukt). Inte heller med alltför starka inslag av apelsin (stickigt), vanilj (för sött)eller musk (redan paxat). Blommor kan vara okej, men i så fall lite diskret jasmin eller liknande. Det jag tycker om mest är dock: Skomakarelukt, konservatorns såpa, läder och trä, körsbärsblommor, gamla skurgolv och sol. Hoppas nu inte att den här sidan är sisådär ett år gammal, för då väntar jag antagligen förgäves på expertutlåtande. Hörde om York - utmärkt!

Solander sa...

Hej Annamaria, vad kul att du snubblade öve rmin parfymblogg och vilken kul utmaning med dina önskemål! Tyvärr har jag inte stött på några parfymer som luktar såpa eller skomakeri, men här är några förslag (de flesta har jag skrivit längre recensioner av här i bloggen, klicka på parfymhusets namn uppe till höger):
Chanel: Cuir de Russie - läder med mjuka blommor, bla jasmin
Comme des Garcons: Sequoia - superträig, rena sågverket, sötad med sav och kåda
L'artisan parfumeur: L'eau du navigateur - en rätt skarp, maskulin trä/läder-doft.
Parfums d'Empire: Cuir Ottoman och Knize: Ten - två superlädriga läderdofter
Serge Lutens: Fumerie Turque - den här passar nog bäst in på "sol", en ökenhet, torr, pudrig, rökig oriental, inte för söt eller tung
Tauer Perfumes: Lonestar memories - en "cowboyparfym", mysigt ruffig med tjärna, rök och läder
Eau d'Italie: Bois d'ombrie - kryddig, lädrig, spritig, träig...
The Different Company: Sel de Vetiver - en grön/vattnig doft som du kanske tycker är för fräsch. Jag är dock inte heller förtjust i fräscha dofter och jag gillar den skarpt. Den har en rätt underbar ton av soltorkad drivved.
Hermes: Eau des Merveilles - en liksom salt doft med ett liknande inslag av soltorkat trä/hud. Jag gillar den dock inte, tycker den är för "parfymig", sådär så man känner parfymsmaken i munnen när man andas in den.
Heeley: Fine Leather - en skir, vårlig läderdoft med björkdungar och blyga violer.
Problemet med alla dessa är att de är dyra och exklusiva och svåråtkomliga, men det brukar gå att hitta prover och "decants" på Ebay utan att ruinera sig. Annars rekommenderar jag att botanisera på http://www.ava-luxe.com/ det är lite billigare och hon har många intressanta dofter, bla Kretek som luktar precis som nejlikecigaretter.

Anonym sa...

Jag snubblade också över den här bloggen efter att ha googlat efter dig (fast jag var på jakt efter dina snygga bilder). Vilken fantastiskt djuplodande parfymblogg du har!

Jag vill också ha ett tips.

Är en 40-something man, akademiker som gillar tweed, manchester, skäggstubb, säckiga byxor, smala slipsar och pullovers, håret kortklippt i nacken. Använder till vardags Polo Sport och jag är väl nöjd med den, men det vore kul att utvecklas. Har du något tips?

Vänliga hälsningar,

Gustav.

Solander sa...

Hej Gustav, kul att du hittat hit och extra kul att du letade efter mina foton. För tillfället har jag inte så mycket foton på nätet, har inte orkat/hunnit scanna och lägga upp så många efter att jag gjorde om hemsidan i samband med en serverkrasch. Men de som finns är iaf mycket större filer än på den gamla hemsidan!
Svårt att tipsa dig om dofter när du inte beskriver närmare vilken typ av lukter du gillar... Polo Sport har jag tyvärr inte luktat på så det ger mig ingen referens. Om den alls liknar Polo Black gillar jag den troligen inte.
Här är iaf några herrdofter jag gillar av märken som går att få tag på i svenska butiker:
Chanel - Antaeus, Pour monsieur, Egoiste
Thierry Mugler - A Men, B Men, Cologne
YSL - M7
Masaki Matsushima - Mat very male, Mat male
Versace - The Dreamer
Gucci - pour homme
Paul Smith - Story
Bulgari - Black, London
Gaultier - Gaultier2
Dior - Homme, Eau sauvage
Prada - Man
Du får väl ta en sväng till närmaste parfymbutik och lukta på dem och se vad du själv gillar...
Lycka till med att hitta en ny doft och välkommen med följdfrågor!