onsdag, juni 13

Jag måste få lukta på Börje!

Idag när jag var på en av mina alltmer sällsynta vändor på stan och var inne på Åhléns för att undersöka parfymutbudet kom det in två utvecklingsstörda män i rullstol skjutsade av var sin kvinnlig vårdare i medelåldern. Kvinnorna var uppenbarligen inne på affären för sitt eget höga nöjes skull, och började lukta på allt inom synhåll. Plötsligt utbrister den ena upprepade gånger: "Men GUD vad gott den här luktade!" Sedan säger hon: "Jag måste få lukta på Börje, får man göra det?" Det verkar inte som att det är Börje hon vänder sig till, utan snarare som att det är den andra kvinnan hon ber om tillstånd. Efter att ha frågat igen utan att få svar sprejar hon helt sonika parfymen på Börje, mannen i rullstolen hon kör, med hänvisning till att "man måste få lukta på en karl". Börje börjar hyperventilera. Jag förstår honom. Doften som gjorde kvinnan så begeistrad, Le Male Summer Edition, luktar allrengöring. Stackars Börje, han kommer bli utskämd på gruppboendet... Och allt detta för att kvinnor på inga villkors vis kan prova en herrparfym på sin egen hud. Drag lärdom, barn.

Andra intryck av dagens parfymsniffande:
Äntligen fanns en fungerande tester så jag kunde testa Prada på huden. Allt jag kan säga är: Vad ska man med Chanel Coromandel till när Prada erbjuder samma torra patchouli med fruktsodaliknande sötma för ett lägre pris? Du har helt rätt Julia, de är dofttvillingar! Jag är imponerad över att denna patchoulibomb kan överleva bland alla sliskiga massmarknadsdofter, och skulle kunna köpa den bara därför, om jag hade pengarna.
Brit London luktar schersmin, tycker jag, och jag borde veta eftersom schersminbuskarna är i full blom överallt. Trevligt!
Åhléns hade de nya L'eau d'Issey Summer Editions i söta genomskinliga flaskor med gröna blad på. Jag har ingen koll på originalen, eller på noterna i sommarutgåvan, men av mina pappersremsor att döma luktar damversionen dill och herrversionen citron. Något för kräftskivan kanske? Åtminstone herrversionen skulle jag kunna tänka mig att testa på huden, en mycket uppfriskande citrusskalsdoft utan diskmedelsvibbar på pappret. Damversionen känns lite unken och sötaktig, inte så frisk som man förväntar sig av en grön doft.
Gaultiers Fleur du male luktar, föga oväntat, söt och pudrig apelsinblom. Kan vara värd ett hudtest trots sötman... Jag gillar den superkitschiga flaskan och den nördiga anspelningen på Baudelaire. Jag gillar däremot inte annonsen med en hårig karl som badar i någon vidrig mjölkvit vätska... Kan den månne bli det bestående doftintrycket av Berlins gaydiskon i sommar?

Förresten finns det en ny gästpost om Schiaparelli Shocking på Aromascope. Personligen är jag mycket mer förtjust i Schiaparellislipsen med paradisfåglar jag hittade på Ebay, men här är länken: http://www.aromascope.com/wp/2007/06/12/the-shocking-secrets-of-granny’s-boudoir/

8 kommentarer:

yeh-yeh girl sa...

Shit! Stackars Börje.

Karin sa...

Det var ju fruktansvärt respektlöst gjort - folk är verkligen inte kloka.

Borde ta mig i kragen och gå en vända jag med, länge sedan sist - vi ruschade ju igenom C/O Stockholm när de reade och sprutade på oss en massa dofter vi redan provat, men innan dess var det länge sedan.

Har inte provat Prada, vad jag kan minnas. Torr patchouli med fruktsoda låter som en märklig kombo, men jag gillar ju patchouli, så den måste jag nog testa någon gång...

Upptäckte att min flaska Angel är nästan slut häromsistens - trodde den var halvfull, men icke. Mycket förvånande. Hur som helst har jag träffat på så många som verkligen missbrukat Angel på senaste tiden att jag inte är vidare sugen på att skaffa en ny flaska - ska snåla med den här och ha den kvar av sentimentala skäl - så jag kan ju faktiskt intala mig att jag behöver en ny och annorlunda patchoulibaserad doft. Några tips?

Solander sa...

yeh-yeh girl: Stackars Börje indeed.

Karin: Jag tycker Prada är ett bra val om du är ute efter en ny patchoulidoft. Den är ju hyfsat lättillgänglig också. Coromandel är väl bättre, men frågan är om den är tillräckligt mycket bättre för att motivera priset, exklusiviteten och att den kom efter Prada...
Idag hade de äntligen en tester av Prada homme också. Jag hoppades att den skulle ha samma starka patchoulinot men vara något mindre söt, men tji fick jag. Först var den bara vattnigt blaskig och fruktigt söt, men sen utvecklade den en trevligt tjärig/rökig/lädrig ton som i kombination med sötman kanske påminner lite om Bulgari Black. Dessutom har den ett kryddigt/örtigt inslag av kardemumma och vetiver som är trevligt. Bara man står ut med att vänta ut toppnoterna!
Jag har inte testat så många patchoulidofter, märkligt nog eftersom jag också gillar noten, men jag gillar Keiko Mecheris Patchoulissime och Montales Patchouli leaves.

Karin sa...

Jag får prova dem allihop och se, och gräva efter andra. Inte säker på att jag vill ha en patchouli-soliflore, men något intressant och inte alltför sött med mycket tonvikt på den vore kul... Får beställa samples.

Julia sa...

Tove- kul att du märkte den slående likheten. Jag hade en halvfull flaska Prada som jag just skickade till en MUA-medlem i Singapore. Om jag vetat att du gillat den kunde du fått den:(

Karin- Om du hittar Mauboussin-Mauboussin bör du prova den. Går att få tag på billigt på nätshoppar runt om på internet. Patchouli och kryddor i en färgstark blandning. Har du gillat Angel kommer du nog att gilla Mauboussin som är lite söt men inte lika "klibbig" som jag tyckte Angel var.

Karin sa...

Julia - den ska jag hålla utkik efter!
Jag gillar fortfarande Angel väldigt mycket, men den är starkt associerad med mitt liv för ungefär tio år sedan, och det kan kännas lite konstigt. Har kommit på att jag inte gillar den alls lika mycket utan tillsats av cigarettrök, dessutom; den var min gå-ut-och-festa-doft i många år, och den luktar inte lika gott nuförtiden. Cigarettrök tar ner den blommiga sötman en del.

Dessutom, som sagt, att den har blivit så vanlig och att folk använder den så galet (folk som har Angel på sig när de går på bio borde ju radas upp mot en vägg och skjutas, till exempel) gör det mindre roligt att använda den, tyvärr. Jag förstår varför folk tycker illa om Angel; den är rätt hemsk i fel sammanhang, man måste använda den med viss försiktighet.

Julia sa...

När vi ändå pratar patchouli kan jag rekommendera L'Artisans Patchouli Patch och Ava Luxe Sweet Patchouli. Båda är lite mer återhållsamma än omnipotenta Angel och flirtiga Mauboussin. Väl värt att pröva båda om man har en förkärlek för patchouli men inte vill ha den snustorr och stram (ja, jag tittar på dig Tove;)

Solander sa...

Julia - Hehe, jag tyckte till och med AvaLuxes Patchouli Leaves var i sötaste laget, så jag är skeptisk till Sweet patchouli... Patchouli Patch ska jag absolut testa, trots din varning.