lördag, juni 2

Sommardofter

Okej, dags för dofter för heta och gassiga sommardagar, liksom för ljusa sommarnätter och härligt åskväder. Normalt sett brukar ju lätta blommiga, fruktiga, citrusiga, gröna och vattniga dofter rekommenderas, medan tunga, kryddiga orientaler och gourmetdofter anses passa bättre på vintern, men jag är inte så säker på att jag håller med. Blommiga och fruktiga dofter skulle jag personligen undvika på heta dagar av rädsla för att de skulle bli alltför söta och kvalmiga. Däremot passar de säkert utmärkt på sommarkvällar och mulna eller regniga dagar. Gröna dofter är jag också något skeptisk till - det skulle i så fall vara mycket lätta och fräscha cologner i stil med L'Artisan Parfumeurs L'eau de l'Artisan eller Comme des Garcons Vettiveru, annars är jag rädd att de gröna noterna skulle kunna surna i hettan och bli alltför skarpa. Tanken på en grön chypre i klassisk stil en het sommardag känns inte frestande. Vattniga och artificiellt "fräscha" dofter vet ni ju redan vad jag tycker om, och tanken på dessa skärande skarpa noter på varma, svettiga människor i värmebölja känns osedvanligt otäck. Undantaget här är The Different Companys Sel de Vetiver. Kryddiga och träiga orientaler tycker jag däremot kan komplettera hettan, i stället för att fåfängt sträva emot den. Det gäller bara att de är tillräckligt torra, och inte alltför tunga. Med en pudrig, osöt ambra (utan vanilj!) som Tauer Perfumes L'air du desert marocain kan man leka beduin i Norden. Doften av solvarm tallskog borde också med fördel kunna matchas med en liknande parfym, kanske Comme des Garcons Jaisalmer med inslag av kolmila. Här är en handfull förslag på andra garanterat kokosnötsbefriade sommardofter:

COMME DES GARCONS 3: 3 är otroligt grön, så grön att jag skulle gissa på vetiver, som den dock inte innehåller. Noter som basilika, mandarin, svartvinbär, magnolia och angelica får den att låta mer oskyldigt somrig än den är. Den är snarare nästan maskulint grön, tidvis på gränsen till myggmedelsskärpan i 2, troligen på grund av träbasen med ceder, björk och sandelträ. Jag uppfattar den som en uppfriskande tvilling till Sherbet Rhubarb - den senares krispigt gröna bas minus själva rabarbern.
http://www.perfumebay.com/women-s-c-comme-des-garcons-3-by-comme-des-garcons.html

CREATIVE UNIVERSE Te: Jag vet inget mer uppfriskande än en bra teparfym. Är det något Black Phoenix Alchemy Lab är bra på så är det trots den mörka gothimagen just friska, fräscha, gröna tedofter som Kumiho, Shanghai och Severin. Colognen Te är ett fint exempel i en annan prisklass. Den låter mycket grön på beskrivningen, med grönt te, grapefrukt, bergamott och selleri! Jag känner dock inte den distinkta bergamottdoften och tycker snarare att känslan är någonstans emellan grönt och svart te. Doften är uppfriskande grön, men samtidigt trevligt torr och en aning kryddig av kryddnejlika.
http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=10402&section=1

ETRO Anice: Om man söker svalka men likt mig ogillar vattniga dofter, undviker mint och mynta och skyr unken gurka och melon kanske Anice kan vara något? Det är en lättviktig och lättflyktig skapelse som låter mer avancerad på ingredienslistan än vad den är: en enkel anisdoft med mer känsla av kyld sambuca eller ouzo än av sötlakrits. För min del hade de gärna fått dra ned ännu lite mer på godissötman, men den är tillräckligt stram för att fungera uppfriskande. Det enda jag känner under anisen är en ren, pudrig, vit mysk som inte kan stöta sig med någon och möjligen ett uns vanilj. Allt som allt en doft vit som nyfallen snö.
http://www.theperfumeshoppe.com/scripts/prodView.asp?idproduct=139

L'ARTISAN PARFUMEUR Dzing! På sommaren kommer cirkusen till stan med sin doft av sågspån och hästspillning. Oemotståndligt! Dzing! är en doft som lyckas vara lädrig utan att bli brutal och animalisk utan att bli skanky. Lädret är snarare torrt på ett sätt som får många att associera till kartong, och den omisskännliga doften av djurspillning känns mer mysig än stötande. Dzing! har lånat lite av Tea for twos uppfriskande känsla, troligen är det ingefärsnoten som gör det. På L'Artisan Parfumeur-manér är den förvånansvärt lätt för att vara en "animalisk gourmetdoft" som ska föra tankarna både till djuren i manegen och sötsakerna som säljs i stånden utanför. Gourmetinslaget består av en mjuk, dämpad sötma av saffran, tonka och balsam snarare än av några direkta referenser till slisk, och borde därför kunna fungera även vid relativt höga temperaturer.
http://www.laboutiquedelartisanparfumeur.com

LES NÉRÉIDES Oriental Lumpur: När jag satt och svettades i mitt rum förra sommaren friskade jag upp mig med rabarberdofter och Oriental Lumpur. Saffran, curry och muskot ger intryck av namnets kryddmarknad, och jag urskiljer dessutom den paradoxalt svalkande hettan av chilipeppar. Med basnoter som sandelträ, vanilj och patchouli kan det låta som en fyllig oriental som skulle bli outhärdligt kvalmig i hetta, men det är inte så jag uppfattar doften. För mig är den snarare en torr och pikant kryddoft på en tvålskarp bas, en oväntat lyckad kombination som påminner lite om Comme des Garcons liknande heta/svala, kryddiga/rena Palisander.
http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=11804&section=1

TAUER PERFUMES Lonestar Memories: Vad kan vara somrigare än en cowboyparfym? Det är ju rätt varmt på prärien... Lonestar Memories ger dessutom underbara associationer till roddbåtar och sjöbodar på grund av sitt starka inslag av tjära. Lite mer komplex än Comme des Garcons Tar är den, mer robust och mindre urban med inslag av bland annat cistus, cederträ, myrra, tonka, vetiver och sandelträ. Den doftar som den torra, dammiga luften inne i en gammal smedja eller verkstad av trä med stampat jordgolv, full av sprucket läder, rostigt järn och söndervittrade rep. Doften av barndomens utflykter till hembygsgårdar och upptäcksfärder bland redskapsskjul. Möjligen är den i sötaste laget - överdoser kan bli kväljande sommartid. Men finns det å andra sidan en bättre årstid att bära en doft som denna?
http://www.tauerperfumes.com

6 kommentarer:

Julia sa...

Jag håller helt med dig om att man kan ha annat än urvattnade Escadadofter på sommaren. Just nu är det Ava Luxes Palisander, Armanis Bois d'Encens, SMN Citta di Kyoto och Tauers L'Air du desert Marocain som tillfredställer mitt behov av släta, torra trädofter. Även irisdofter och vetiverdofter tilltalar mig på sommaren. De har en metallisk kyla om jag tycker känns mentalt svalkande. Sel de Vetiver och Guerlains rökiga Vetiver pour Elle är för tillfället favoriterna.

Solander sa...

Utmärkta sommarval, utom kanske iris som jag inte är förtjust i oavsett årstid - jag tycker den noten är så mentalt svalkande att den mest känns syntetisk och parfymerad. Det är just det där svala jag ofta har svårt för i massmarknadsparfymer, svalt=artificiellt med schampovibbar. Vetiver tycker jag kan vara riktigt "het" i sin kryddigt gröna beska, beroende på vad man gör med den. Vetiver pour elle låter klart intressant, synd att den inte görs längre...
Annars är ett nytt sommartips jag har Annick Goutals Duel, som är lite mintig utan att innehålla mint, mintig på ett torrt och stramt och egentligen nästan "varmt" vis. Jag gissar att det är matén.

Karin sa...

Jag använder Etro Shaal Nur mycket just nu - är inte mycket för somriga dofter, tycker att de flesta av mina klarar sig bra året om, men just Shaal Nur gör sig bättre på min hud i värme, så man får passa på. Den har ju faktiskt mycket citrus- och örtnoter, dessutom.

Första gången jag provade den luktade den bara allrengöring, från början till slut. Vet inte vad som hände, men nu fungerar den utmärkt och blir betydligt mer komplex - rökelsen skiner igenom mycket mer, och mot slutet dyker det upp lite mild vanilj också.

Solander sa...

Oj, allrengöring av Shaal Nur, det har jag inte varit med om. Jag uppfattar den mer som en kryddig oriental, i och för sig med örtigt aromatiska inslag och inte så tung eller gourmetig som de kan vara.

Karin sa...

Jag tycker den lägger rätt mycket tonvikt vid citrus- och örtnoterna - finns det inte pinje eller någonting i den stilen i den också? - men det kan vara för att just sådana noter ofta blir fel på mig; allrengöring, som sagt. Den är nog faktiskt den enda doft jag har som innehåller mer citrus än lite bergamott i toppnoten - det har ju nästan alla - så det är möjligt att jag upplever dem som framträdande för att jag så sällan bär citrusdofter.

Tycker mycket om den, hur som helst, nu när den inte bara luktar diskmedel på mig - och att jag fick en nästan full testerflaska av den gratis gör ju inte saken sämre.

Solander sa...

Allrengöring, hu, Comme des Garcons cologner gjorde det mot mig, utom Vettiveru. Annars är det ofta apelsinblom jag tycker luktar hygien/städprodukt. Jag tycker den funkar bättre i sötpudrig gourmetversion, så långt från de vibbarna från möjligt.