lördag, mars 1

Guerlain: Mouchoir de Monsieur

Mouchoir de Monsieur har beskrivits som herrversionen av Jicky, men jag skulle snarare kalla den "Jicky extreme": Lavendelnoten är kyligare och mera utpräglad, citrusen skarpare och den animaliska basen mer uppenbart animalisk - ladugårdsaktig sibet i stället för varm, trygg mysk. Resultatet är en mer obalanserad komposition som saknar Jickys magiska perfektion. Liksom Jicky mjuknar doften och rundas av på huden, men i stället för Jickys gyllene elixir är Mouchoir de Monsieurs värme torrare och pudrigare med en näskittlande kvalitet som får mig att misstänka att jag kanske är "luktblind" för något i den och inte kan känna den ordentligt. Är den "maskulinare" än Jicky? Ja kanske, som i en stram, pudrig, citrusig vintagefougère för gentlemän i stil med Robert Piguets Cravache. Men då bär jag hellre Cravache, som är en utmärkt doft i egen rätt, än en sämre kopia av Jicky. Därmed inte sagt att Mouchoir de Monsieur är en dålig doft, den är fortfarande tillräckligt lik Jicky för att vara bra, med samma patinerade charm. Är det så att Jicky av någon anledning inte riktigt fungerar för dig så är den helt klart värd ett test! Om Jicky däremot inte alls fungerar så gör troligen inte Mouchoir de Monsieur det heller.

Bortskänkes: Tyvärr inget prov av Mouchoir de Monsieur, men i stället mina lätt begagnade prover av L'Atelier Boheme: Fil de Soie, Andree Putnam: Preparation Parfumee, Acqua di Biella: Bursch, och som en liten bonus Osmanthus Interdite som ingen tingade förra veckan. Först till kvarn som vanligt, och glöm för allt i världen inte att följa upp med din postadress så att jag kan skicka proverna!

4 kommentarer:

JuliaForsberg sa...

Hejsan!

Jag har inte provat Mouchoir de Monsieur men känner heller ingen övervägande lust till det då Jicky ensam fyller mitt behov av lavendel. Lavendel är, för min del, en svår doftnot som blir ett minne av mormors linneskåp eller alltför maskulin cologne. Jicky (PdT) är dock perfektion.

Jag blir superglad om du vill skicka proverna till mig såklart. Jag skickar min adress via e-post:)

Lilla Blå sa...

Jag tror jag håller mig till Jicky. :) Tack för en som vanligt utmärkt beskrivning och tack också för de sista doftproverna jag fick. Du är fantastiskt generös! Önskar jag visste hur man dekanterade så kunde jag sända dig ett drös prover från mina flaskor därhemma. Men antagligen har du redan sniffat det mesta? :)

Solander sa...

Julia - jag har samma problem med lavendel men Mouchoir de Monsieur funkade bra, förmodligen pga den varma basen. Jag har så svårt för svala ört- och grönsaksdofter.

Lilla Blå - jag tror det vanligaste sättet att dekantera är att helt enkelt spreja från flaskorna, men det är lätt hänt att en massa parfym hamnar utanför förstås! :)

Linnéa sa...

Hallå, just det, Lavendel väcker hos mig minnen av bekämpningsmedel mot klädesmal, inte nödvändigtvis så bra som parfym. Har alltid velat prova på Jicky men aldrig hunnit hittils...