söndag, maj 18

Caron Smellalikes

Idag skriver jag om två dofter som i mitt tycke skulle kunna höra hemma i en Caronurna. De har den där "Caronbasen", lite gammaldags mustig (nästan åt det unkna), "tät" (i motsats till transparent), sötpudrig och berusande. Först ut är...

Laura Tonatto: Eleonora Duse. Eleonora Duse var stjärna på tiljan kring förra sekelskiftet och tyckte mycket om violer, så mycket att hon lät sy in dem i sin scenkostym och strö dem på scenen. Doften är alltså en violdoft, kanderat söt men med den där tunga, "mogna", klassiska Caronbasen (den kan även jämföras med den famösa "Guerlinaden") som gör att den inte blir lättviktigt godissliskig eller ungdomlig. Kombinationen av orientalisk värme och fyllighet i ambra och vanilj och kyliga, nästan metalliska violer känns väldigt Caronsk, tänk N'Aimez Que Moi eller French Cancan.

Mona di Orio: Nuit Noire. Nuit Noire känns som den skulle kunna höra hemma bland klassiker som Tabac Blond och En Avion. Liksom en klassisk Caron är den komponerad så "tätt" att inga enskilda noter står ut. Liksom en Caron har den inslag av animalisk oanständighet (civet snarare än mysk), metallisk skärpa, pudriga nejlikor (blomman alltså) och varma kryddor. Och ja, som namnet antyder är det en kvällsdoft, att bära den dagtid skulle vara lite som att gå till kontoret i en urringad slinkig liten svart sak, djupröda läppar och stilettklackar. Inte för att jag avråder, men om det skulle få dig att känna dig obekväm skulle Nuit Noir dagtid också göra det.

Båda dofterna är tilltalande, såklart, de påminner ju om klassiska Carondofter! Men det är också problemet med dem: de klassiska Carondofterna säljs ju fortfarande, varför göra kopior? Hellre det än triljoner kopior av det senaste från Britney, för all del, men ändå... Eftersom jag inte är något enorm violfan men däremot ett enormt skankfan är Nuit Noire min personliga favorit, trots brutalsågningen i Luca Turins och Tanya Sanchez "Perfumes: The Guide" (de sågade ju alla nutida versioner av Carondofter som tragisk degeneration också...)

Bortskänkes: Idag är det en hel 30ml-flaska av Demeters Banana Flambée som ligger i potten! Det råkade vara gåvan för dagen när jag beställde därifrån - jag skulle ha väntat på något bättre... Den luktar friterad banan med kolasås och vaniljglass, eller kanske snarare den syntetiska doftversionen av dito, så om det är din kopp té eller om du känner något lämpligt barn att skänka den till - passa på!

5 kommentarer:

Anonym sa...

omg skänk den till mig! jag älskar barnsliga dofter!

//elin

Solander sa...

Hej Elin, kul att någon vill ha den! Maila mig din postadress!

Jenny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jenny sa...

Hej! Jag blev också något förvånad över den totala sågning i The Guide av Nuit Noire. Men de tycks anse att Mona di Orio inte är värd några stjärnor överlag. Jag uppskattade doften NN, men hade gärna behållit doftens öppning helt igenom. Älskade betongen och den solheta lite fuktiga storstads asfalten. Inte som en krypta med rökelse utan mer en het semester morgon i ett bullrigt och traffikerat Rom. Den pudriga lite söta utvecklingen av doften passar dock inte mig. Men jag tycker nog att den är värd mer än en stjärna. Jag har tyvärr inte haft någon chans att uppleva Carons skapelser, vet du någon som har deras sortiment i Sthlm?

Såg att du gav bort Niki saint Phalles prov, är en stor älskare av uppnosiga chypréer, men jag kanske är för sent ute?

Tack för din trevliga och seriösa parfymblogg på svenska, vi är inte bortskämda på det här :)
/Jenny

Solander sa...

Hej Jenny och tack för allt beröm! Oj, vilka intressanta saker du får ut av Nuit Noire... Tyvärr tror jag att just den där sötpudrigheten du inte kommer överens med är klassiskt Caron, men självklart bör du testa en Carondoft eller två i alla fall! Enligt deras hemsida säljs de inte i Sverige, men Les Senteurs i London har dem i sin webshop, http://shop.lessenteurs.com/category/1076/Parfums_Caron och så kan man ju alltid beställa prover från The Perfumed Court: http://theperfumedcourt.com/search.aspx?manufacturerid=25b55849-bee0-4942-8f6f-74351b710788 Om du inte gillar sötpudrigt rekommenderar jag att börja med Tabac Blond, En Avion, Poivre/Coup de Fouet, Alpona och Yatagan.
Niki-provet gick tyvärr till Sanna, men jag kanske kan trösta dig med att jag gillar också chypres och jag gillade den inte alls.