måndag, juni 16

Ormonde Jayne

Isfarkand: Isfarkand inleds ljuvligt pepprigt och fortsätter som en mycket trevlig, om än något generisk och endimensionell, peppar- och trädoft. Tyvärr är hållbarheten nästan noll - är det meningen att man ska hälla på sig den som en uppfriskande cologne? Till det här priset hade man önskat en högre koncentration och en högre grad av originalitet - Gucci pour homme räcker bra för mig, tack!

Ormonde Man: Man och Woman är extremt snarlika dofter, med samma kombination av skarp grönska och en sötpudrig, marsipan/trolldegsaktig ton. Kombinationen av mjölkig/pudrig sötma och grönska påminner mig om fikonlövsdofter, som jag inte alls är förtjust i, och om Geir, som är en helt okej doft. Skillnaden mellan Man och Woman är att den gröna noten i Man är mer utpräglad - dock inte tillräckligt urpräglad för att inte också Man ska mjukna till något obestämbart sötunket på huden. Varifrån sötman kommer förstår jag inte alls, för de angivna noterna skriker karlakarl. Kanske är det själva den omsusade hemlocknoten, vilket skulle förklara likheten mellan dofterna?

Ormonde Woman: Ormonde Woman är en hyllad doft, men jag är skeptisk. För mig luktar den mest godissliskigt med en lättflyktig grön toppnot som jag antar är den legendariska hemlocknoten. Eller bara gräset. Förutom fikondofter för den tankarna till Luctor et Emergos kombination av nyklippt gräs och trolldeg. Luctor et Emergos trogna tillbedjare skulle säkert gilla Ormonde Woman också, men själv förstår jag mig inte alls på den här doftgenren.

Orris Noir: Jag gillar verkligen Orris Noir, men fråga mig inte vad den luktar! Doftnoterna smälter samman i en harmoni som är krämig, fyllig, pudrig och sensuell utan att vara animalisk. Det är en "violett" doft, en doft man tänker sig att en förmögen och sofistikerad dam bär till kvällsbruk. Den kyliga irisnoten utgör ett pikant inslag i en annars varm komposition utan att ta över, för jag gillar ju som bekant inte utpräglade irisdofter. Effekten påminner om anisnoten i L'Heure Bleue - över huvud taget har doften känsla av Guerlinade.

Tolu: Tolu är ett underligt djur. Den inleds med att en skarp, parfymerad tvålnot och en gyllenvarm, sirapsklibbig resinnot (tolubalsam?) kämpar om herraväldet, påhejade av en i sig intressant men fullkomligt missanpassad enrisnot. Eller "kämpar" är egentligen fel ord, jag säger det för att jag inte tycker att noterna går ihop, men de två huvudkombattanterna förenas snarare fullkomligt, en förening som resulterar i en föga tilltalande hybrid. Ju längre doften utvecklas på huden (och här snackar vi långt efter att det kortlivade enriset har blivit ihjältrampat) desto mer slipas den ned tills vad som återstår liknar en generisk, sötunken, vaniljbaserad floriental av klassiskt snitt - något från Lancome kanske? En av de där dofterna som framkallar reaktionen "tantig!" bland fruity/floral-brudarna - "tant" som i chypretantens medelålders dotter? Omd et är så här tolubalsam luktar gillar jag inte tolubalsam.

Bortskänkes: Mina lätt begagnade prover av Ormonde Man, Ormonde Woman och Tolu. Först till kvarn med att kommentera och säga att du vill ha dem...

9 kommentarer:

Annelie sa...

Är himla nyfiken. Skulle vara kul att testa.

Skulle gärna skicka nåt i utbyte om jag har nåt du kan tänkas vara nyfiken på?

Solander sa...

Hej Annelie, proverna är dina! Hoppas de kommer till ett bättre hem - många tycks ju älska de här dofterna... Jag tar gärna emot prover av sånt jag inte testat - maila mig en lista på vad du har att erbjuda så får vi se... :)

juliaforsberg sa...

Jag håller med om att Isfarkand är en trist herrdoft. Däremot bet den sig fast i min hud i en halv evighet...

Ormonde Woman diggar jag helt klart. Det är en kvinnligare och mjukare version av Tom Fords skogigt mörkgröna Moss Breches. Lite skarp i öppningen men hållbarheten är återigen strålande.

Tolu fick jag inte riktigt grepp om. Det är något som alla OJ's dofter har gemensamt, etn nyans i basnoterna som gör att man känner igen dem.

Har du testat Ta'if? Den är verkligen knasig. Ros spetsad med anisette. Champaca är också trevlig såhär i sommarvärmen.

yuki sa...

It is splendid blog. I am studied.
Please link to this site!
http://nailart-fashion-gourmet.blogspot.com/

Solander sa...

Hej Julia! Har bara testat de fem Ormonde-dofter jag recenserar här, och kan inte påstå att de direkt gav mersmak... Men märket verkar ju ha sina hängivna fans.
Hmm, visst är det du som har problem med att cederträ är väldigt "ettrigt" på dig? Kanske därför Isfarkand håller så bra? Jag kanske snarare är/blir luktblind för den noten, så det är ju möjligt att doften inte alls försvinner på min hud utan att det bara är jag som slutar känna den. Det får mig att tänka på March (tror det är March, eller är det Patty?) på Perfume Posse som verkar ha liknande problem som du med ceder och tycka att det luktar jätteskarpt av "hamsterbur" när andra tycker att det luktar gott på henne. Verkar vara en doftnot folk är väldigt olika känsliga för, ungefär som mysk...

Annelie sa...

Har fått proverna och tycker sisådär. Ormonde Woman var på mig inte vidare märkvärdig och gjorde inget väsen av sig, varken positivt eller negativt. Tyckte den luktade gott, men inte så speciellt.

Tolu däremot gillar jag. Toppnoterna gjorde mig glad och överraskad, lite stickigt grönt och sött på samma gång. Efter ett tag så utvecklas den till något med tydligt inslag av jenka-tuggummi fast på ett varmt vis (jag upplever jenka-doften som kall). Den här fasen tycker jag bäst om. Basen blir tyvärr bara så där vaniljigt söt-trevlig och ganska lätt att glömma. Kan dock inte klaga på hållbarheten, tog på mig den vid fem-tiden igår em. och på morgonen kände jag fortfarande av doften vid handlederna.

Ormonde Man funkade på maken, men gjorde inget större intryck på någon av oss, men ska testas ett par gånger till för att få grepp om.

Dina prover kommer strax, har kommit två midsommarfester och en födelsedag imellan.

Solander sa...

annelie - Det är ingen brådska med proverna! Har massor liggande hemma jag inte testat än...

shifts sa...

Ormonde Man, det är en av mina stora favoriter. För mig är det helt obegripligt hur man kan gå förbi den med en axelryckning, men så där är det. :) Det är dock den enda doft jag provat från märket än så länge.

Solander sa...

shifts - Så är det. :) Den framstod för mig som lite undflyende och ogripbar, men inte på ett sätt som lockade till att försöka komma underfund med den