onsdag, december 12

Aroma M: Geisha Noire

Wow, Geisha Noire är verkligen noir! Jag har testat edp-versionen, inte oljan, men doften har en densitet som en parfymolja, så "tät" att den nästan ger en dammig smak på tungan att andas in. Och jag menar det som en komplimang! De listade doftnoterna är ambra, sandelträ och tonka, vilket kunde varit en helt annan doft, en söt, varm, nästan gourmetartad oriental i rödgula nyanser. Men Geisha Noire ger ett svart, eller åtminstone mörkt, intryck - kanske en dov, matt, mörkbrun färg som trä, jord eller sammet. Den mörka, dova, dammiga, källarunkna kvaliteten delar den med S-Perfumes Lust, som är en "doftinstallation" snarare än en parfym avsedd att bäras. Paralleller kan även dras till Parfumerie Generales L'Ombre Fauve. Geisha Noire har dock inte dessas urskiljbara patchoulinot, den har bara lånat en del av patchoulins dammiga och jordiga kvaliteter. Om den alls kan kallas en ambradoft så är det en torr, rökig ambra utan något av den där slibbiga, sirapsaktiga känslan ambradofter ofta har. Jag blev verkligen förvånad över att en doft som verkar så pass kommersiellt gångbar som Geisha Noire är så pass extrem och originell! Förutom de ovan nämnda dofterna påminner den mig allra mest om gummiartade läderdofter som Carons mästerverk Tabac Blond, Pradas Tabac Blond-kopia Cuir Ambré, Parfum d'Empires Cuir Ottoman, och klassikerna Knize Ten och Kolnisch Juchten. Faktum är att jag personligen skulle klassa den som en läderdoft, snarare än t.ex. oriental, om jag måste välja en kategori.

Bortskänkes: Mitt prov av Geisha Noire vill jag tyvärr inte skiljas från, men däremot har en beställning parfymprover som kom bort med posten och dök upp ett halvår senare gjort att jag har dubletter av en del prover ur Tom Ford Private Collection. Skriv en kommentar om du är intresserad av små (1/2ml), oöppnade "decants" av Amber Absolute, Japan Noir, Neroli Portofino, Oud Wood, Purple Patchouli, Tobacco Vanille och Velvet Gardenia. Först till kvarn!

5 kommentarer:

Lilla Blå sa...

Äntligen en uppdatering på den här härliga sidan. :) Har läst igenom det mesta du skrivit och tror att vi har en rätt likartad smak vad gäller dofter. Tack för tipset om Geisha Noire och en hel del andra dofttips som jag noterar flitigt.
Är också sugen på dina doftprover såklart.
Det verkar som om blogger tagit bort möjligheten för alla som inte har bloggerkonton att lämna automatisk avsändare? Nå, jag finns på http://www.lillabla.wordpress.com

Solander sa...

Hej lilla blå, tack för berömmet! Ja det har varit mycket annat som kommit i vägen för parfymbloggande och parfymluktande över huvud taget på sistone, men nu har jag i alla fall en omgång nya parfymprover på väg, hittar säkert något att blogga om där...
Maila mig (adressen finns i min bloggerprofil) med din postadress så skickar jag proverna!

JuliaF sa...

Hej T! Kul att se dig skriva här igen, du har varit saknad.

Jag tror jag har ett prov av Geisha Noir här i min låda någonstans, ska provsniffa idag bara för att du väckt min nyfikenhet.

Har du provat Guerlains Spiriteuse Double Vanille än? Det låter hemskt men det är en fantastisk doft och den bästa vaniljtolkningen någonsin enligt min näsa. SDV får Indults Tihota att vilja krypa under en sten och gömma sig. Rekommenderas varmt!

lindabackman_84@hotmail.com sa...

Hej! Kul! jag upptäckte dig nu! Din blogg är verkligen toppen! Jag upptäckte och blev nyfiken på Tom Fords parfymer igår! Jag är väldigt sugen på att dofta på hans Private Collection! Mvh Linda

Solander sa...

Julia - tack! Nej jag har inte testat den trots alla lovord, vanilj plus rökighet låter så kväljande, lite som Patchouli 24...

Linda - Hej och välkommen! Tyvärr har Tom Ford-proverna redan gått till "lilla blå", jag kör på först till kvarn i stället för utlottning. Bättre lycka nästa gång (för jag har fler prover som väntar på att skänkas bort, om än inga fler Tom Ford...)