torsdag, december 20

Parfumerie Generale: Un Crime Exotique

Un Crime Exotique är i princip ett julpotpourri med ett exotiskt namn. Jag har hört den beskrivas som en korsning mellan oriental och chypre, men allt jag hittar i doften är orientalen - det vill säga en extremt gourmetartad och söt budgetversion av oriental. Noterna antyder heller inget om chypre: osmanthus, pepparkaka, te, kanel, stjärnanis, vaniljsocker och sandelträ. Det jag känner är framför allt pepparkakan, förstärkt med extra vanilj och kanel. Egentligen inte färdiggräddade pepparkakor så mycket som den mer fettiga och sockriga doften av pepparkaksdeg. Eller, om man vill vara elak, en typisk "pepparkakslukt" av den typ man finner i billiga doftljus och eteriska oljor. Un Crime Exotique är allt annat än subtil och förfinad, som copywritingen på Luckyscent försöker låtsas. Snarare håller jag med en av recensenterna där om att den liknar ett juldoftljus med vax och allt. Den har den där vaxiga, övertunga, "stumma" tonen man kan finna i billiga parfymoljor. Lite av mitt prov uthällt på bröstet sveper in mig i ett moln som man kan finna antingen mysigt eller kräkframkallande, beroende på julstämning och godissug. Jag känner pepparkaksdeg, fruktkaka, marsipan, sprit, nötter - kort sagt lyckas doften utmärkt med att fånga känslan av att ha förätit sig på julgotter. Inte värt priset, om ni frågar mig. Inte om ni frågar ingenjörn heller, trots hennes faiblesse för kanelöverdosen Rousse.


Bortskänkes: Mitt halvfulla prov, som möjligen läcker med tanke på den misstänkt låga nivån efter bara ett test. Ett spår av parfym kvar i provröret är dock tillräckligt för att känna lukten, ifall någon är nyfiken!

5 kommentarer:

amanda v (amandainorrland.blogg.se) sa...

jag är superintresserad! Skicka gärna till mig! :)

JuliaF sa...

Uärk, den låter helt vidrig verkligen. Det är bara te och sandelträ som låter det minsta tilltalande i den kompositionen. Vaxigt doftljus? Jag trodde TFPB Velvet Gardenia satte standarden för vaxiga doftljus men jag kanske får tänka om? Nog för att jag tycker det är kul med masochistiska doftexperiment men det här provet får du nog behålla för dig själv;)

JuliaF sa...

Ja, titta vad bra, Amanda kom före mig!

Solander sa...

Amanda - provet är ditt! Maila mig med din adress!

Julia - Ja den är definitivt inte lika starkt vaxig/plastig som Velvet Gardenia. Den är mer vaxig/fettig på ett typiskt parfymoljevis. Jag är överlag inte särskilt impad av PGs produktion, med undantag för L'Ombre Fauve. Många av dem känns så sötsliskiga och billiga... Men jag skulle nog uppskattat UCE under min BPAL-period, då jag gillade sötkryddiga och mindre subtila jul- och Halloweendofter...

juliaF sa...

Urk, det låter förskräckligt.

Jag gillar visserligen en hel del av PG's sortiment (Corps et Ames, Bois Blond, Iris Taizo och L'Eau Rare Matale). Dessutom ligger PG ganska sympatiskt i prisnivå jämfört med många andra nichemärken. Snygga flaskor är också ett plus.

Nu hoppas jag verkligen att min eländiga snuva försvinner och att mitt doftsinne återvänder till julafton. Det vore faktiskt den bästa julklappen!