måndag, december 17

We were in London

...är ett Pet Shop Boys-citat, men det får vara ett kungligt "vi" då, för sanningen är den att jag var i London alldeles själv och julhandlade innan jag tog flyget hem från Heathrow. Min absoluta favorit bland de stora lyxvaruhusen är Liberty, som ligger en smula undanskymt ett kvarter in bakom hörnet Regent Street/Oxford Street. Trots exklusiviteten och prisklassen är det inte snorkigt och avskräckande med onda dörrvakter, och det känns också mer smakfullt och mindre turistfälleaktigt än exempelvis Harrods. De har en trevlig chokladavdelning där jag shoppade loss, en avdelning för presentartiklar och kontorsmateriel med massor av vackra (men ack så dyra) anteckningsböcker och en liten men välsorterad parfymavdelning som jag gillar mycket bättre än de stora salarna där varje märke har en egen disk med tillhörande aggressiv säljare. Förutom "det vanliga", de exklusiva märken som finns på alla lyxvaruhusen (Serge Lutens, Annick Goutal, L'Artisan Parfumeur, Creed, Miller Harris...) har de även bland annat Comme des Garcons, Etro och Mona di Orio. Dessutom hade de sist jag var där skaffat sig en Le Labo-disk, så nu är det märket relativt lättillgängligt för mig! Den vänliga kvinnan bakom disken var mycket tillmötesgående när jag bad om pappersprover att ta med hem och lade dem noggrant i varsitt förseglat kuvert för att inte dofterna skulle blandas. Jag testade Vetiver, Rose, Iris och Jasmine och gillade allihopa, även om jasminen efter hand utvecklade en alltför starkt ton av apelsinblom.

Näst efter Liberty är Selfridges på Oxford Street min favorit. De har en stor, välsorterad parfymavdelning där man kan strosa runt och lukta på bland annat Bond no 9, Pradas coiffret och Bella Bellissima. Harvey Nichols hade till min stora förvåning Etat Libre d'Orange, som jag inte trodde såldes utanför butiken i Paris, samt även bl.a. Maitre Parfumeur et Gantier och The Different Company. De har dock ett stort överskott säljare och mycket gömt bakom disk. På Harrods hade de gjort om inför julen så att jag inte ens hittade parfymavdelningen jag var på sist (som dock ändå inte var något vidare, det fanns t.ex. inga provpapper, bara säljare som frågade om man ville få parfymen sprutad på sig) men däremot hittade jag en del intressanta doftljus: Diptyque och Tocca bland annat.

Och så var jag en sväng på Urban Outfitters på Kensington High Street, de har doftljus i söta färgglada plåtburkar. De flesta luktade direkt illa, typ allrengöring, men rabarberfreak som jag är köpte jag Spicy Rhubarb, jag minns även Fresh Grenadine som helt okej, och jag var oväntat förtjust i den varma och kryddiga, i stället för kalla och vaxiga, White Flowers.

Parfymshoppingen på Heathrow terminal 3 är däremot inget vidare. Jag köpte visserligen typ en hink av Guerlains trevligt rotiga, rökiga men ändå citrusfriska Vetiver till ett bra pris, men säljaren som bevakade Guerlaindisken hade aldrig hört talas om Habit Rouge. Jag hade bråttom till gaten och hann inte kika på de rena märkesbutiker som fanns där också, men Guerlain fanns inte representerade bland dem, så det kan inte förklara det dåliga utbudet på den allmänna parfymavdelningen. Överlag var parfymutbudet sämre än på de andra flygplatser jag besökt på sistone (Kastrup, Arlanda, Manchester).

Bortskänkes: Idag är det ett oöppnat litet prov av Armani Privé Eau de Jade som ligger i potten. Först till kvarn med att kommentera får den, men tyvärr har jag inte möjlighet att skicka den förrän jag kommer tillbaka till England efter nyår.

4 kommentarer:

JuliaF sa...

Låter som en härlig shoppingtur! Själv är jag utlämnad till Göteborgs magra utbud vilket lätt kan göra en parfymintresserad kvinna sucidial. Nåja, jag ska väl inte gnälla eftersom jag var i NY för någon månad sedan:)

Eau de Jade, är det den med jasmine? I så fall få du gärna spara den till någon annan som kommenterar. Jag har bara sniffat Ambre Soie (sötlakrits på min hud) men är nyfiken på Amethiste-varianten. Fast nu spelar det ingen roll iofs eftersom jag har den värsta förkylningen på länge:(

Önskar du dig någon parfym i julklapp? Jag hoppas på No 5 i ren parfym (lätt för maken att inhandla)

Solander sa...

Hej Julia! Ja London är helt ok för parfymshopping, det man såvitt jag vet inte kan hitta är Caron, det är lite synd...
Nej Eau du Jade är den med bergamott, intresserad?
Jag önskar mig bara sånt som går att hitta i Uppsala där alla jag känner bor, dvs det mesta från Prada och ett par andra saker. Vill jag ha något mer avancerat får jag köpa det själv. Överst på önskelistan just nu står CdG3 eftersom mitt prov har tagit slut (de enda andra såna där 1ml-prov jag gjort slut på någonsin är Bandit och Tea for two). Jag kanske slår till på den när jag passerar London på hemvägen, annars köper jag mest parfym på väg till Sverige och lämnar hos ingengörn för att slippa släpa hem parfymflaskorna från York senare....

JuliaF sa...

Ja, bergamott vill jag väldigt gärna sniffa på såklart!

Men Caron finns ju på Les Sentuers som du hittar på 71 Elizabeth Street i Belgravia. De har en webbsida också
http://www.lessenteurs.com/

Les Sentuers har också en massa annat spännande som Villoresi, Molinard, Mona di Orio etc.

Hoppas du får väldoftande Pradaprodukter i dina paket!

mvh
Julia

Solander sa...

Ja just ja, känner till Les Senteurs, har inte varit där än bara. Dessutom finns Caron på Fortnum & Mason och på Harrods läskiga Haute Parfumerie. Dumma jag.
Ok, Eau du Jade är din! Tror jag har kvar din adress.