tisdag, februari 6

Juozas Statkevicius

Hur skulle jag kunna motstå? En litauisk modeskapare släpper en doft utan utrikes distribution, som hypas i bloggosfären och som dessutom har en Marlene Dietrich-inspirerad annonskampanj? Så när Patty från bloggen Perfume Posse sålde prover i sin webshop Fragrant Fripperies kastade jag mig givetvis över dem. Att jag aldrig lär kunna få tag på en flaska bekymrar mig inte i min jakt på nya doftkickar.

Och Juozas Statkevicius är all that och mer därtill. Den har seglat upp i toppen av min lista på bästa rökelsedofter och ligger i tätgruppen bland bästa ambradofter. Dessutom har den en alldeles oemotståndlig pepprighet, trots att peppar inte finns listad bland noterna. Kanske är det kardemumman - jag älskar verkligen kardemumma, så den kanske bidrar till den allmänna ljuvligheten trots att jag inte kan urskilja den. Eller så är det rökelsen och/eller träet som ger ett pepprigt intryck.

Juozas Statkevicius har verkligen, ja, allt av det bästa. Trä/peppar/rökelse-dofter kan bli lite för torra och tunna och sträva, ambra/mysk/vanilj-dofter för sliskigt mjuka. Juozas Statkevicius är den perfekta kombinationen, med sin peppriga toppnot, träet som är så torrt och varmt och aromatiskt att det för tankarna till en bastu eller brasa, den underbara söta, fylliga pudrigheten från ambra och så lite naughty mysk insmugen. Ytterligare en not som hjälper till att strama upp den så inte basnoterna blir för sliskiga är benzoin. Slutligen finns även jasmin listad, men jag känner ingen blommighet alls.

Ska jag jämföra den med något så är den som en ohelig allians av å ena sidan rökelsedofter som Avignon, Quarzazate, Jaisalmer och Escentric 01, och å andra sidan ambradofter som Ambre Russe, Fumerie Turque och L'air du desert marocain.

Parfymbloggarna har blivit bönhörda! Nu finns Juozas Statkevicious på Luckyscent: http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=36200&section=1

2 kommentarer:

Ava sa...

Solander, where are you? There's a boutique in Berlin, we're trying to find someone to go there and ship it to us. Also I'm sure it's available in Lithuania, but we don't know anyone there, either ;-)

March at Perfume Posse

Anonym sa...

sorry -- posted on my daughter's account -- March